Category Archives: Uncategorized

Reading Comprehension 3

Question :

1. Read the text quickly and sign the difficult words

2. Make a list of new vocabulary with their meaning

3. Reread the text and answer the questions given

4. Translate the passasage into Indonesian language

5. Read the text again and write the ideas of each paragraph

6. Make a summary of the passage

Status : 100%

Information : done

Answer :

1. Read the text quickly and sign the difficult words

Recent technological advances in manned and unmanned undersea vehicles, along with breakthroughs in satellite technology and computer equipment, have overcome some of the limitations of divers and diving equipment for scientist’s research on the great oceans of the world. Without a vehicle, divers often became sluggish, and their mental concentration was severely limited. Because undersea pressure affects their speech organs, communication among divers has always been difficult or impossible. But today, most oceanographers avoid the use of vulnerable human divers, preferring to reduce the risk to human life and make direct observation by means of instruments that are lowered into the ocean, from samples taken from the water, or from photographs made by orbiting satellites. Direct observations of the ocean floor can be made not only by divers but also by deep-diving submarines in the water and even by the technology of sophisticated aerial photography from vantage points above the surface of the water. Some submarines can dive to depths of more than seven miles and cruise at depths of fifteen thousand feet. In addition, radio equipped buoys can be operated by remote control in order to transmit information back to land-based laboratories via satellite. Particularly important for ocean study are data about water temperature, currents, and weather. Satellite photographs can show the distribution of sea ice, oil slicks, and cloud formations over the ocean. Maps created from satellite pictures can represent the temperature and color of the ocean’s surface, enabling researchers to study the ocean currents from laboratories on dry land. Furthermore, computers help oceanographers to collect, organize, and analyze data from submarines and satellite. By creating a model of the ocean’s movement and characteristics, scientists can predict the patterns and possible effects of the ocean on the environment.

Recently, many oceanographers have been relying more on satellites and computers than on research ships or even submarine vehicles because they can supply a greater range of information more quickly and more effectively. Some of humankind’s most serious problems, especially those concerning energy and food, may be solved with the help of observations made possible by this new technology.

 

2. Make a list of new vocabulary with their meaning

  • manned : berawak
  • vehicles : kendaraan
  • breakthroughs : terobosan
  • overcome : mengatasi
  • divers : penyelam
  • sluggish : lamban
  • severely : sangat
  • pressure : tekanan
  • avoid : menghindari
  • vulnerable : rentan
  • reduce : mengurangi
  • sophisticated : canggih
  • aerial : udara
  • depths : kedalaman
  • buoys : pelampung
  • Particularly : terutama
  • enabling : memungkinkan
  • Furthermore : selanjutnya
  • predict : meramalkan
  • relying : mengandalkan
  • humankind’s : umat manusia

 

3. Reread the text and answer the questions given

  1.  A. Technological advances in oceanography
  2.  A. Nervous
  3.  A. The pressure affected their speech organs
  4.  C. Controlling currents and the weather
  5.  C. Have the same limitations that divers have
  6.  C. Stay in communication
  7.  D.  By operators outside the vehicle on a laboratory on shore
  8.  C. A model of the ocean’s movements

 

4. Translate the passasage into Indonesian language

Kemajuan teknologi baru-baru ini di kendaraan bawah laut berawak dan tak berawak, bersama dengan terobosan dalam teknologi satelit dan peralatan komputer, telah mengatasi beberapa keterbatasan penyelam dan peralatan selam untuk penelitian ilmuwan tentang lautan besar dunia. Tanpa kendaraan, penyelam sering menjadi lamban, dan konsentrasi mental mereka sangat terbatas. Karena tekanan bawah laut memengaruhi organ bicara mereka, komunikasi di antara penyelam selalu sulit atau tidak mungkin. Tapi hari ini, sebagian besar ahli kelautan menghindari penggunaan penyelam manusia yang rentan, lebih memilih untuk mengurangi risiko terhadap kehidupan manusia dan melakukan pengamatan langsung dengan instrumen yang diturunkan ke laut, dari sampel yang diambil dari air, atau dari foto yang dibuat oleh satelit yang mengorbit. . Pengamatan langsung dari dasar laut dapat dilakukan tidak hanya oleh penyelam tetapi juga oleh kapal selam yang menyelam di dalam air dan bahkan oleh teknologi fotografi udara yang canggih dari titik-titik yang menguntungkan di atas permukaan air. Beberapa kapal selam dapat menyelam ke kedalaman lebih dari tujuh mil dan berlayar di kedalaman lima belas ribu kaki. Selain itu, pelampung yang dilengkapi radio dapat dioperasikan dengan remote control untuk mengirimkan informasi kembali ke laboratorium berbasis darat melalui satelit. Yang sangat penting untuk studi kelautan adalah data tentang suhu air, arus, dan cuaca. Foto-foto satelit dapat menunjukkan distribusi es laut, lapisan minyak, dan formasi awan di atas lautan. Peta yang dibuat dari gambar satelit dapat mewakili suhu dan warna permukaan laut, memungkinkan para peneliti untuk mempelajari arus laut dari laboratorium di lahan kering. Selain itu, komputer membantu ahli kelautan untuk mengumpulkan, mengatur, dan menganalisis data dari kapal selam dan satelit. Dengan membuat model pergerakan dan karakteristik lautan, para ilmuwan dapat memprediksi pola dan kemungkinan efek lautan terhadap lingkungan.

Baru-baru ini, banyak ahli kelautan telah lebih mengandalkan satelit dan komputer daripada pada kapal penelitian atau bahkan kendaraan bawah laut karena mereka dapat menyediakan berbagai informasi yang lebih besar dengan lebih cepat dan lebih efektif. Beberapa masalah manusia yang paling serius, terutama yang berkaitan dengan energi dan makanan, dapat diselesaikan dengan bantuan pengamatan yang dimungkinkan oleh teknologi baru ini.

 

5. Read the text again and write the ideas of each paragraph

  • Paragraph 1

Recent technological advances in manned and unmanned undersea vehicles, along with breakthroughs in satellite technology and computer equipment, have overcome some of the limitations of divers and diving equipment for scientist’s research on the great oceans of the world.

  • Paragraph 2

Many oceanographers have been relying more on satellites and computers than on research ships or even submarine vehicles because they can supply a greater range of information more quickly and more effectively.

 

6. Make a summary of the passage

Recent technological advances in manned and unmanned undersea vehicles, along with breakthroughs in satellite technology and computer equipment, have overcome some of the limitations of divers and diving equipment for scientist’s research on the great oceans of the world. Many oceanographers have been relying more on satellites and computers than on research ships or even submarine vehicles because they can supply a greater range of information more quickly and more effectively.

Reading Comprehension 2 – Risa Tria Lestari 1911424620

Question :

Instructions

1. Read the text quickly and sign the difficult words

2. Make a list of new vocabulary with their meaning

3. Reread the text and answer the questions given

4. Translate the passasage into Indonesian language

5. Read the text again and write the ideas of each paragraph

6. Make a summary of the passage

Put your answer in an answer field in a form of SKUP in BL102Z & BI102Z iMe class and submit it in a form of a link in BL102Z & BI102ZiDu class.

Status : 90%

Information : done

Answer :

  1. Difficult word : Sunspots, occur, Furthermore, diminishes, interference
  2. Vocabulary list : Sunspots = Bintik Matahari

Occur = Terjadi

Furthermore = Selanjutnya

Diminishes = Berkurang

Interference = Gangguan

3. 1. A. To propose a theory to explain sunspots

2. D.  Very complicated

3. D. Changes in the Earth’s atmosphere

4. D. Small pieces of matter from the sun

5. A. Very small

6. C.  The color of sunspots could be affected by their temperature.

7. B. Spots

8. A.  As a result

9. A. In one spot of varying size

10. D. Sunspots have no theory or model to explain them.

11. C. Subject to disagreement

4.                                                    Siklus Sunspot

         Menurut teori bintik matahari yang kontroversial, badai besar atau letusan di permukaan matahari melemparkan aliran partikel matahari ke ruang angkasa dan akhirnya ke atmosfer planet kita, menyebabkan perubahan cuaca di Bumi dan gangguan pada komunikasi radio dan televisi.         

Sebuah sunspot khas terdiri dari umbra tengah gelap, sebuah kata yang berasal dari kata Latin untuk bayangan, yang dikelilingi oleh penumbra yang lebih terang dari cahaya dan benang gelap memanjang keluar dari pusat seperti jari-jari roda. Sebenarnya bintik matahari lebih dingin daripada bagian photosphere lainnya, yang mungkin menjelaskan warnanya yang tampak lebih gelap. Biasanya, suhu dalam umbra bintik matahari adalah sekitar 4000 K, sedangkan suhu dalam penumbra mendaftar 5500 K, dan butiran luar di tempat itu adalah 6000 K.

Sunspots memiliki ukuran mulai dari butiran kecil hingga struktur kompleks dengan area yang membentang miliaran mil persegi. Sekitar 5 persen dari semua bintik matahari cukup besar sehingga dapat dilihat dari Bumi tanpa instrumen; akibatnya, pengamatan bintik matahari telah direkam selama ribuan tahun.

Sunspot telah diamati dalam pengaturan satu hingga lebih dari seratus titik, tetapi mereka cenderung terjadi berpasangan. Ada juga kecenderungan yang ditandai untuk dua titik dari pasangan untuk memiliki kutub magnet yang berlawanan. Selain itu, kekuatan medan magnet yang terkait dengan bintik matahari apa pun terkait erat dengan ukuran tempat. Bintik matahari juga telah diamati terjadi dalam siklus, selama periode sebelas tahun. Setelah awal suatu siklus, badai terjadi antara 20 dan 40 derajat utara dan selatan khatulistiwa di bawah sinar matahari. saat siklus berlanjut, beberapa badai bergerak semakin dekat ke garis khatulistiwa. Ketika siklus berkurang, jumlah bintik matahari berkurang ke minimum dan mereka mengelompok antara 5 dan 15 derajat lintang utara dan selatan.

Meskipun tidak ada teori yang sepenuhnya menjelaskan sifat dan fungsi bintik matahari, beberapa model menunjukkan upaya ilmuwan untuk menghubungkan fenomena tersebut dengan garis-garis medan magnet di sepanjang garis bujur dari kutub utara dan selatan matahari.

5. Paragraph 1 : According to the controversial sunspot theory, great storms causing shifts in the weather on the Earth and interference with radio and television communications.

Paragraph 2 : Actually the sunspots are cooler than the rest of the photosphere, which may account for their apparently darker color.

Paragraph 3 : Sunspots range in size from tiny granules to complex structures with areas stretching for billions of square miles.

Paragraph 4 : Sunspot has been observed in arrangements of one to more than one hundred spots, but they tend to occur in pairs. There is also a marked tendency for the two spots of a pair to have opposite magnetic polarities.

Paragraph 5 : There is no theory that completely explains the nature and function of sunspot.

6.                                                        The Sunspot Cycle

According to the controversial sunspot theory, great storms causing shifts in the weather on the Earth and interference with radio and television communications.

Actually the sunspots are cooler than the rest of the photosphere, which may account for their apparently darker color.

Sunspots range in size from tiny granules to complex structures with areas stretching for billions of square miles.

Sunspot has been observed in arrangements of one to more than one hundred spots, but they tend to occur in pairs. There is also a marked tendency for the two spots of a pair to have opposite magnetic polarities.

There is no theory that completely explains the nature and function of sunspot.

 

 

 

 

SKuP BI102 – Risa Tria Lestari 1911424620

Assalamualaikum wr. wb

Hi..introducing my name Risa Tria Lestari, i am a student at Raharja University majoring Information System concentration Management Information System NIM 1911424620,

This is my SKup for BI102 Class with the lecturer Mrs. Nurlaila Suci Rahayu Rais, Dra., M.M., M.H. and below this is my assigment table for BI102 Class :

NOASSIGMENTSTATUSGRADE
1Request AuthorsDone
2Write CerMi and Have a SKuPDone
3
4
5

 

Comprehension 1 – Risa Tria Lestari 1911424620

Question :

Instructions

  1. Read the text quickly and sign the difficult words
  2. Make a list of new vocabulary with their meaning
  3. Reread the text and answer the questions given
  4. Translate the passasage into Indonesian language
  5. Read the text again and write the ideas of each paragraph
  6. Make a summary of the passage

Put your answer in an answer field in a form of SKUP in BI102Z iMe class and submit it in a form of a link in BI102Z iDu class.
Cheers!

Status : 100%

Explanation : well done

Answer :

  1. Words that I find difficult = abbreviated, throughout, deemphasized
  2. Abbreviated = disingkat,     throughout = sepanjang,      deemphasized =  tertekan
  3. 1.C. The development of opera    2.C.  At the beginning of the sixteenth century     3. A. Opera    4.B. The first opera    5. D. For the wedding of King Henry IV    6.B.  Musicians who developed a new musical drama based upon Greek drama      7.B. Resume   8. C. Stories    9.A. Greek and Roman history and mythology
  4. Sejarah Singkat Opera

Meskipun drama panggung telah diatur untuk musik sejak zaman Yunani kuno, ketika drama Sophocies dan Aeschylus disertai oleh kecapi dan seruling, tanggal yang diterima biasanya untuk awal opera seperti yang kita tahu adalah 1600. Sebagai bagian dari Perayaan pernikahan Raja Henry IV dari Prancis dengan aristokrat Italia Maria De Medici, komposer Florentine, Jacopo Peri, menghasilkan Euridice-nya yang terkenal, yang umumnya dianggap sebagai opera pertama. Mengikuti teladannya, sekelompok musisi Italia, penyair, dan bangsawan bernama Camerata mulai menghidupkan kembali gaya cerita musik yang telah digunakan dalam tragedi Yunani. Camerata mengambil sebagian besar plot untuk opera mereka dari sejarah dan mitologi Yunani dan Romawi, memulai proses pembuatan opera dengan menulis libretto atau drama yang dapat digunakan untuk membangun kerangka kerja untuk musik. Mereka menyebut komposisi opera mereka dalam karya musik atau musik. Dari frasa inilah kata “opera” dipinjam dan disingkat.

Selama beberapa tahun, pusat opera adalah Florence di Italia Utara, tetapi secara bertahap, selama periode Barok, itu menyebar ke seluruh Italia. Pada akhir 1600-an, opera sedang ditulis dan dilakukan di banyak tempat di seluruh Eropa, terutama di Inggris, Prancis, dan Jerman. Namun, selama bertahun-tahun, opera Italia dianggap ideal, dan banyak komponis non-Italia terus menggunakan libretto Italia. Bentuk Eropa menekankan aspek dramatis dari model Italia. Efek orkestra baru dan bahkan balet diperkenalkan dengan kedok opera. Komponis menyerah pada tuntutan penyanyi, menulis banyak opera yang sedikit lebih dari serangkaian trik brilian untuk suara, yang dirancang untuk menampilkan suara-suara indah penyanyi yang telah meminta mereka. Dengan demikian arias, resitatif, dan duet yang rumit berkembang. Aria, yang merupakan solo yang panjang, dapat dibandingkan dengan lagu di mana karakter mengekspresikan pikiran dan perasaan mereka. The recitatif, yang juga merupakan jenis solo, adalah hafalan yang diatur untuk musik, yang tujuannya adalah untuk melanjutkan alur cerita. Duet adalah karya musik yang ditulis untuk dua suara, alat musik yang dapat berfungsi sebagai aria atau resitatif di dalam opera.

  1. Paragraph 1 : Process of the opera,     Paragraph 2 : The development of opera

6. The Camerata took most of the plots for their operas from Greek and Roman history and mythology, beginning the process of creating an opera by writing a libretto or drama that could be used to establish the framework to the music. They called their compositions opera in musical or musical works. It is from this phrase that the word “opera” was borrowed and abbreviated.For several years, the center of opera was Florence in Northern Italy, but gradually, during the Baroque period, it spread throughout Italy.

SKUP SUKMA JAYA BL102Z

]MENGENAL SUKMA.J LEBIH DEKAT .. !!!

 

Salam kenal teman-teman. Saya seorang laki-laki bernama    SUKMA JAYA    biasa akrab dipanggil Sukma. Aku lahir kedunia dari seorang wanita cantik bernama    Nanih (Alm)   dan seorang ayah bernama    Ahmad (alm)    , aku anak ke enam dari tujuh bersaudara… ..

Dari SD dan SMP Perlu SMK masa kanak-kanaku kuhabiskan di pulau Tidung, belanja dan mandi atau Berenang di laut merupakan kegiatan Sehari Aqu, setelah lulus SMK aku bekerja di Jakarta aku menemukan tempat yang cocok untuk kuliah ya itu di perguruan tinggi raharja semoga semua berharap dan cita2 saya bisa terwujud di sini amin
Saya sangat suka dunia kompter dan internet oleh karena itu saya masih merayap-rayap untuk belajar, visi besarku ingin memajukan dunia komputer dan internet di Pulau ku, yaitu di pulau tidung dan akan ku jadikan     “Pulau Tidung Cyber”     yang akan menjadi sebutannya. semoga semua harapan saya dapat terwujud
NOSTATUSKETERANGANGRADED

tugas sukma jaya Reading Comprehension 4

Fertilizing Basics

Not all plants can access the key nutrients found in the soil or in the air. Each soil type has its own mix of nutritional ingredients, so before considering what fertilizers a plant may require, we need to consider the soil in which a plant is growing.

The three essential elements that all plants need are nitrogen, phosphorus, and potassium—or N-P-K, the proportions of which are stated as numbers on the package. For instance, a general-purpose fertilizer labeled 20-20-20 means that each chemical element—N, P, and K—contributes 20 percent by weight to the total formula (the remaining 40 percent is composed of inert materials and trace elements).

 

TOEFL MODEL TEST :  Reading Comprehension 4

Fertilizer is any substance that can be added to the soil to provide chemical elements essential for plant nutrition so that the yield can be increased. Natural substances such as animal droppings, ashes from wood fires, and straw have been used as fertilizers in fields for thousands of years, and lime has been used since Romans introduced it during the Empire. It was not until the nineteenth century, however, that chemical fertilizer became widely accepted as normal agricultural practice. Today, both natural and synthetic fertilizers are available in a variety of forms.

A complete fertilizer is usually6 marked with a formula consisting of three numbers, such as 4-8-2 or 6-6-4, which designate the percentage of content of nitrogen, phosphoric acid, and potash in the order stated. Synthetic fertilizers, produced by factories, are available in either solid or liquid form. Solids, in the shape of chemical granules, are in demand because they are not only easy to store but also easy to apply. Recently, liquids have shown as increase in popularity, accounting for 20 percent of the nitrogen fertilizer used throughout the world. Formerly, powders were also used, but they were found to be less convenient than either solids or liquids.

Fertilizers have no harmful effects on the soil, the crop, or the customer as long as they are used according to recommendations based on the result of local research. Occasionally, however, farmers may use more fertilizer than necessary, in which case the plants do not need, and therefore do not absorb, the total amount of fertilizer applied to the soil. The surplus of fertilizer thus can damage not only the crop but also the animals or human beings that eat the crop. Furthermore, fertilizer that is not used in the production of a healthy plant is leached into the water table. Accumulations of chemical fertilizer in the water supply accelerate the growth of algae and, consequently, may disturb the natural cycle of life, contributing to the death of fish. Too much fertilizer on grass can cause digestive disorders in cattle and in infants who drink cow’s milk. Fertilizer must be used with great attention to responsible use or it can harm the environment.

 

 

  1. With which of the following topics in the passage primarily concerned?                                     A. Local research and harmful effects of fertilizer

 

  1. The word essential in the paragraph 1 could best be replaced by which of the following?
  2. A. Limited
  3. B. PreferreD
  4. C. Anticipated
  5. D. Required

 

  1. Which of the following has the smallest percentage content in the formula 4-8-2?
  2. A. Nitrogen
  3. B. Phosphorus
  4. C. Acid
  5. D. Potash

 

  1. What is the percentage of nitrogen in a 5-8-7 formula fertilizer?
  2. A. 3 percent
  3. B. 5 percent
  4. C.  7 percent
  5. D.  8  percent

 

 

  1. The word designate in the paragraph 2 could best be replaced by ?
  2. A.Modify
  3. B. Specify
  4. C. Limit
  5. D. Increase

 

  1. Which of the following statements about fertilizer is true?
  2. A. Powders are more popular than ever.
  3. B. Solids are difficult to store.
  4. C. Liquids are increasing in popularity.
  5. D. Chemical granules are difficult to apply.

 

  1. The word they in the paragraph 2 refers to?
  2. A. Powder
  3. B. Solids
  4. C. Liquids
  5. D. Fertilizer

 

  1. The word convenient in paragraph 2 is closest in meaning to?
  2. A. Effective
  3. B. Plentiful
  4. C. Easy to use
  5. D. Heap to produce

 

 

  1. Read the text quickly and sign the difficult words
  2. Make a list of new vocabulary with their meaning
  3. Reread the text and answer the questions given
  4. Translate the passasage into Indonesian language
  5. Read the text again and write the ideas of each paragraph
  6. Make a summary of the passage

 

 

answer

  1. sign the difficult words : Soil, yield,  harmful

 

  1. new vocabulary with their meaning

Soil                 : tanah (land, ground, country, earth, dirt)

Yield              : menghasilkan (produce, generate, result)

Harmful        : bahaya (dangerous, hazardous, treacherous, perilous, noxious)

 

 

 

  1. Answer the questions
  2. 1. With which of the following topics in the passage primarily concerned?
  3. A. Local research and harmful effects of fertilizer
  4. B. Advantages and disadvantages of liquid fertilizer
  5. C. A formula for the production of fertilizer
  6. D. Content, form, and effects of fertilizer

The answer is D. Content, form, and effects of fertilizer

 

  1. The word essential in the paragraph 1 could best be replaced by which of the following?
  2. A.Limited
  3. B. Preferred
  4. C. Anticipated
  5. D. Required

The answer is D. Required

 

  1. Which of the following has the smallest percentage content in the formula 4-8-2?
  2. A.Nitrogen
  3. B.Phosphorus
  4. C. Acid
  5. D. Potash

The answer is D. Potash

 

  1. What is the percentage of nitrogen in a 5-8-7 formula fertilizer?
  2. A. 3 percent
  3. B. 5 percent
  4. C. 7 percent
  5. D. 8 percent

The answer is B. 5 percent

 

  1. The word designate in the paragraph 2 could best be replaced by ?
  2. A. Modify
  3. B. Specify
  4. C. Limit
  5. D. Increase

The answer is B. Specify

 

  1. Which of the following statements about fertilizer is true?
  2. A. Powders are more popular than ever.
  3. B. Solids are difficult to store.
  4. C. Liquids are increasing in popularity.
  5. D. Chemical granules are difficult to apply.

The answer is C. Liquids are increasing in popularity.

 

  1. The word they in the paragraph 2 refers to?
  2. A. Powder
  3. B. Solids
  4. C. Liquids
  5. D. Fertilizer

The answer is A. Powder

 

  1. The word convenient in paragraph 2 is closest in meaning to?
  2. A. Effective
  3. B. Plentiful
  4. C. Easy to use
  5. D.Heap to produce

The answer is C.  Easy to use

 

 

 

  1. Translate the passasage into Indonesian language

Pupuk adalah zat apa saja yang dapat ditambahkan ke tanah untuk menyediakan unsur-unsur kimia yang penting bagi nutrisi tanaman sehingga hasilnya dapat ditingkatkan. Zat alami seperti kotoran hewan, abu dari api kayu, dan jerami telah digunakan sebagai pupuk di ladang selama ribuan tahun, dan jeruk nipis telah digunakan sejak orang Romawi memperkenalkannya selama Kekaisaran. Namun, baru pada abad ke-19 pupuk kimia diterima secara luas sebagai praktik pertanian normal. Saat ini, baik pupuk alami maupun sintetis tersedia dalam berbagai bentuk.

Pupuk lengkap biasanya 6 ditandai dengan formula yang terdiri dari tiga angka, seperti 4-8-2 atau 6-6-4, yang menentukan persentase kandungan nitrogen, asam fosfat, dan kalium dalam urutan yang disebutkan. Pupuk sintetis, diproduksi oleh pabrik, tersedia dalam bentuk padat atau cair. Padatan, dalam bentuk butiran kimia, sangat diminati karena tidak hanya mudah disimpan tetapi juga mudah diaplikasikan. Baru-baru ini, cairan menunjukkan peningkatan popularitas, menyumbang 20 persen dari pupuk nitrogen yang digunakan di seluruh dunia. Dulunya, bubuk juga digunakan, tetapi ternyata lebih tidak nyaman dibandingkan dengan zat padat atau cairan.

Pupuk tidak memiliki efek berbahaya pada tanah, tanaman, atau pelanggan selama mereka digunakan sesuai dengan rekomendasi berdasarkan hasil penelitian lokal. Namun, kadang-kadang, petani dapat menggunakan lebih banyak pupuk daripada yang diperlukan, dalam hal ini tanaman tidak perlu, dan karena itu tidak menyerap, jumlah total pupuk yang diterapkan ke tanah. Kelebihan pupuk dengan demikian dapat merusak tidak hanya tanaman tetapi juga hewan atau manusia yang memakan tanaman. Selain itu, pupuk yang tidak digunakan dalam produksi tanaman yang sehat akan larut ke dalam tabel air. Akumulasi pupuk kimia dalam pasokan air mempercepat pertumbuhan ganggang dan, akibatnya, dapat mengganggu siklus kehidupan alami, berkontribusi pada kematian ikan. Terlalu banyak pupuk pada rumput dapat menyebabkan gangguan pencernaan pada sapi dan pada bayi yang minum susu sapi. Pupuk harus digunakan dengan penuh perhatian untuk penggunaan yang bertanggung jawab atau dapat membahayakan lingkungan.

 

  1. The ideas of each paragraph
  • Paragraph 1 : natural and synthetic fertilizers
  • Paragraph 2 : fertilizer formula and form of fertilizer
  • Paragraph 3 : effect of fertilizer

 

 

  1. Summary

Fertilizers are any substances that can be added to the soil to provide important chemical elements for plant nutrition so that the results can be improved. Natural and synthetic fertilizers are available in various forms

Complete fertilizer is usually characterized by a formula consisting of three numbers that determine the percentage of the content of nitrogen, phosphoric acid, and potassium. Synthetic fertilizers are available in solid or liquid form.

Fertilizers do not have harmful effects on land, plants or customers as long as they are used in accordance with recommendations based on the results of local research. Fertilizers must be used with care for use that is responsible or can endanger the